Soorten animaties

Eenvoudige animaties, realistische animaties, 2D, 3D; animaties zijn er in diverse smaken. De soorten animaties en de keuze qua uitwerking zijn zeer divers. De belangrijkste overeenkomst tussen alle animaties is dat ze complexe materie begrijpelijk maken.

Wil je een animatie laten maken, dan zijn je doel en budget medebepalend voor de soort animatie die je kiest. Maar wat is wat? In dit artikel lichten we de verschillende soorten animaties voor je uit, inclusief concrete animatie voorbeelden.

Welke soorten animatie zijn er? Een toelichting per animatiesoort, de voordelen en voorbeelden qua soorten animaties. Bekijk de blog!

1. Technische animatie

Een technische animatie zet complexe, technische materie, zoals diensten, producten of processen, om naar begrijpelijke visualisaties. De vorm is meestal een 3D- of 2D animatie. Deze animatiesoort leent zich voor het visualiseren van techniek en het gebruik van CAD-, FBX-, of OBJ-bestanden.

Alles is mogelijk. Met een technische animatie kun je veel meer visualiseren dan met bijvoorbeeld video. Een dergelijke animatie maakt ingewikkelde stof begrijpelijk en trekt de aandacht. Met een technische animatie kom je van goeden huize dankzij de professionele uitstraling.

Voorbeelden van een technische animatie:

2. 2D animatie

Een 2D animatie is een animatietechniek met ‘platte illustraties’, dus zonder diepte. Deze animatiesoort is eenvoudig, maar werkt zeer goed voor het versimpelen van complexe materie. Kenmerken: eenvoud, geschikt voor kleinere budgetten en herkenbaarheid (unieke illustratiestijl).

Het voordeel van de 2D animatie is dat het qua budget een interessante keuze is en dat het een laagdrempelige, ideale optie is wanneer je weinig of slecht beeldmateriaal hebt. Verder kun je met een 2D animatie veel herkenbaarheid creëren, mits de animatie goed in elkaar zit.

Voorbeelden van een 2D animatie

3. 3D animatie

Wil je een duidelijke animatie, die tevens een visueel hoogstandje is? Kies dan voor een 3D animatie. Met deze animatiesoort komt je animatie echt tot leven. Met een 3D animatie creëer je diepte en perspectief, een realistisch beeld en houd je de aandacht langer vast.

Een voordeel van 3D animaties is dat objecten van alle kanten belicht kunnen worden. Dit is zeker interessant bij bijvoorbeeld het ontleden van concepten of om de binnenkant van objecten waar geen camera bij kan komen te laten zien, zoals machines of gedetailleerde processen.

Voorbeelden van een 3D animatie

4. Uitleganimatie

Een uitleganimatie, oftewel explanimation, is een type animatie dat vooral draait om het omzetten van een ingewikkeld of technisch onderwerp naar een eenvoudig verhaal. Kenmerkend zijn beeldende, hoogwaardige illustraties. Ook is een uitleganimatie effectief in te zetten als marketingmiddel.

Voordelen van deze animatietechniek is dat het zeer geschikt is om probleem en oplossing te visualiseren en door middel van ‘rake illustraties’, zeker met 3D animatie, emoties over te brengen. Verder is een uitleganimatie waardevolle content om te delen en in te zetten op je website.

Voorbeelden van een uitleganimatie

5. Bedrijfsanimatie

De naam zegt het al, een bedrijfsanimatie is bedoeld voor het kort, begrijpelijk en duidelijk neerzetten van je organisatie. Een bedrijfsanimatie vormt dus het visuele visitekaartje voor je bedrijf. Het bevat kenmerkende illustraties en deze animatiesoort komt ook weer goed uit de verf op je website.

Voordelen van een bedrijfsanimatie zijn de hoge mate van herkenbaarheid door het toevoegen van kenmerkende elementen van je bedrijf (o.a. huisstijl en verhaal). Verder maakt een animatie (in tegenstelling tot video) alles nog concreter, omdat alles uitgebeeld kan worden.

Voorbeelden van een bedrijfsanimatie

Meer informatie of contact?

Overweeg je toch hulp in te schakelen bij het maken van een animatiefilmpje? Je kunt altijd vrijblijvend contact opnemen of een prijs bij ons opvragen. Laat dus gerust van je horen.