Wil je zelf een animatie maken? Leer het ‘spel’ om van niks, tot een verhaal, tot een volledige animatievideo te komen. Het is een proces waarbij creativiteit, een duidelijk verhaal en de juiste tools de sleutels tot succes vormen.
Wil je aan de slag met het maken van een animatiefilm, dan kunnen enkele tools en stappen niet ontbreken. Lees alle tips en tricks en til je kennis en kunde over het maken van animaties naar een hoger niveau. Wie weet pronk je dan binnenkort met je eerste zelfgemaakte animatievideo!
Voordat je start met het maken van een animatievideo, dienen er diverse knopen doorgehakt te worden. Denk aan keuzes zoals: het budget, te besteden tijd, complexiteit van de video, mate van professionele uitstraling, tools, verhaallijn en het doel van de video.
Ga je zelf een animatiefilmpje maken, dan moet je de juiste tools in handen hebben. Bij deze keuze is de mate van ervaring relevant, maar ook de beoogde kwaliteit en tijd die je hebt om de animatievideo zelf te maken.
De meest gebruikte programma’s voor het maken van animatievideo’s zijn Adobe After Effects en Adobe Illustrator. Ook Animation Agency gebruikt deze software. Echter, als je hier niet bekend mee bent, kun je deze programma’s als een doolhof ervaren.
Gelukkig zijn er meer eenvoudige tools voor het zelf maken van een animatie. Bijvoorbeeld laagdrempelige ‘drag & drop’ tools, zoals Powtoon en Vyond. Hiermee kun je direct aan de slag. Dankzij de vooropgezette formats en animatie beeldenbank is er al aardig wat werk voor je gedaan.
Als je de gereedschappen hebt, kan het creëren beginnen. Dat wil zeggen dat je verder na moet gaan denken over het volgende: het verhaal, de structuur, de illustratiestijl en de duur van de video.
Het is essentieel om eerst je verhaal of concept uit te denken. Hierbij is het belangrijk dat je de duur van de video beperkt en dat je goed nadenkt over het doel van de animatie en het soort animatie. Daarna kun je een storyboard, de eerste concepten en illustraties op papier gaan zetten.
Als je het concept af hebt, ga je het volledige script schrijven. Het is als beginner wel verstandig om, als je zelf animatiefilmpje maakt, je script voor te leggen aan anderen. Bij gebrek aan ervaring en collega’s kun je dan alsnog sparren. Check op die manier of alles duidelijk en concreet genoeg is.
Een animatie maken is geen makkelijk werk. Er komt veel expertise en (technische) kennis bij kijken. Daarom kun je altijd afwegen of je zelf een animatie maakt of toch kiest voor een manier om dit volledig of deels uit te besteden.
Heb je bepaald budget, dus bijvoorbeeld maximaal € 1.500? Dan kun je beter zelf de animatie maken en/of iemand aan het werk zetten via Fiverr.com. Ook kun je via Fiverr enkel de illustraties laten maken en deze zelf omzetten tot een animatievideo, zodat je het werk gedeeltelijk uitbesteedt.
Weeg af of je de animatie volledig zelf wilt maken of toch bij een professioneel animatiebureau wilt neerleggen. Dit is mede afhankelijk van je budget. Je wint tijd en waarschijnlijk aan kwaliteit door de animatievideo uit te besteden. Wellicht kun je de kosten dan bovendien sneller terugverdienen.
Heb je inspiratie nodig of voorbeelden qua stijl van de animatie? Neem een kijkje in ons portfolio, met voorbeelden van alle soorten animaties. Onder andere 2D animaties, 3D animaties, technische animaties en nog veel meer.
Overweeg je toch hulp in te schakelen bij het maken van een animatiefilmpje? Je kunt altijd vrijblijvend contact opnemen of een prijs bij ons opvragen. Laat dus gerust van je horen.